Bedrijven huren geen ZZP-ers meer in?

17 mei 16

Met ingang van 1 mei treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie in werking. Deze wet heeft grote financiële en juridische gevolgen voor alle ZZP-ers en opdrachtgevers. 

Grote(re) bedrijven stoppen nu al met het werken met ZZP’ers omdat de onzekerheid na het verdwijnen van de VAR hen te groot is geworden. Onder de VAR waren opdrachtgevers gevrijwaard van de risico’s op naheffingen en boetes. Vanaf 1 mei moet er nu per branche/opdrachtverhouding een zogenaamde modelovereenkomst worden opgesteld. Als er volgens deze overeenkomst wordt gewerkt, ontstaat er in beginsel geen fictieve dienstbetrekking tussen inlener en zelfstandig werkende professional. Gebeurt dat niet, dan loopt de opdrachtgever tot 5 jaar na afloop van de werkzaamheden het risico dat de Belastingdienst de ZZP-er alsnog als medewerker beschouwt met alle gevolgen van dien. Er ontstaat nu een soort schijnzekerheid, want het werken met een modelovereenkomst biedt geen garantie dat er bij controle toch kan worden geconstateerd dat er sprake is van een dienstverband. Hieronder staan de belangrijkste gevolgen van de nieuwe wet op een rijtje voor de ZZP-er en de opdrachtgever.

Wat betekent de wet voor de ZZP-er?

  • Per nieuwe opdracht dient u een modelovereenkomst te tekenen.
  • Bij het aangaan van nieuwe opdrachten bij dezelfde opdrachtgever kan er worden gewerkt met deelovereenkomsten die verwijzen naar een modelovereenkomst.
  • Ga na of u beschikt over een geldige VAR voor 2014 of 2015 en of de werkzaamheden vallen onder de overgangsregeling voor 2016.
  • Zorg dat u samen met uw opdrachtgever een modelovereenkomst van de Belastingdienst indient, of een eigen -door de Belastingdienst- goedgekeurde overeenkomst aangaat.
  • Omschrijf uw werkzaamheden die u verwacht uit te voeren, zo uitgebreid en specifiek mogelijk.
  • Maak vooraf heldere afspraken over tarief, duur van de opdracht en resultaatverplichting richting de opdrachtgever.
  • Controleer gedurende de looptijd van de opdracht samen met uw opdrachtgever regelmatig of de werkzaamheden niet afwijken van de modelovereenkomst.

Wat betekent de wet voor de opdrachtgever?

  • Ga na of de werkzaamheden vallen onder de overgangsregeling voor 2016.
  • Ga bij de Belastingdienst na of er een modelovereenkomst is die aansluit bij de werkzaamheden van de ZZP-er.
  • Ga na of er voldaan wordt aan de voorwaarden voor een model overeenkomst. Zo niet, dien dan een eigen opgestelde overeenkomst ter goedkeuring in bij de Belastingdienst.
  • Controleer of de huidige afspraken met de ZZP-er overeenstemmen met de modelovereenkomst.
  • Als er exact volgens de taakomschrijving in de modelovereenkomst wordt gewerkt, ontstaat er geen dienstverband. Als hiervan wordt afgeweken loopt u het risico dat de ZZP-er wordt aangemerkt als werknemer. U bent dan verplicht loonheffingen te betalen en de professional kan eventueel aanspraak maken op vakantiegeld, vakantiedagen, loon bij ziekte en ontslagbescherming.

Als werken volgens een modelovereenkomst niet mogelijk of wenselijk is, zijn er uiteraard alternatieven. Deze bespreken we graag met u, om zo te komen tot de meest praktische oplossing voor u.

Kijk voor meer informatie op: www.belastingdienst.nl of bel eens met Excellentsecretary om te horen wat mogelijke alternatieven zijn.