Hoe maak je het vertrek van een werknemer toch waardevol?

09 juni 16

Het spreekt voor zich dat een vertrekkende werknemer een tegenvaller is voor je organisatie. Toch kan dit heel waardevol zijn. Een werknemer kiest niet voor niets een andere baan of organisatie.

Plan een evaluatiegesprek

Als je kunt achterhalen wat de beweegredenen zijn om te gaan, kun je hier als organisatie van leren. Plan daarom een evaluatiemoment in. Hierdoor laat je merken dat je het vertrek oprecht betreurt. Door je oprechte waardering uit te spreken voor de samenwerking in de afgelopen periode, zal de medewerker eerder een prettig gevoel overhouden aan zijn aanstaande ex-werkgever. Door goed te luisteren en respect te tonen voor de gemaakte keuze draag je bij aan het imago van je bedrijf, voordat de werknemer definitief de deur uitloopt. Daarnaast kan het gesprek je waardevolle informatie opleveren voor de toekomst. Stel tijdens de evaluatie daarom de volgende 4 vragen.

  1. Voldeed de baan aan je verwachtingen?

De vooraf gestelde verwachtingen bepalen in grote mate de betrokkenheid van de werknemer. Daarom doe je er verstandig aan te vragen of de dagelijkse werkzaamheden aansloten bij het geschetste functieprofiel. Dit stelt je in staat om in het vervolg nog scherpere vacatures op te stellen. Zo creëer je toegewijde werknemers zonder valse verwachtingen.

  1. Wat gaat je nieuwe uitdaging je bieden dat je mist bij ons?

Meestal schuilt er één doorslaggevende reden achter het vertrek van een werknemer. Deze gaat vaak dieper dan ‘toe zijn aan een nieuwe uitdaging’. Probeer erachter te komen wat de daadwerkelijke vertrekreden is. Zijn het de teleurstellende arbeidsvoorwaarden, is het die ene collega of toch een te hoge werkdruk? Met deze informatie kun je een betere werkplek creëren voor huidige en nieuwe werknemers.

  1. Had je alle benodigde tools om je werk effectief uit te voeren?

Het feit dat je bedrijf al jaren op dezelfde manier werkt, betekent niet dat dit automatisch het meeste rendement oplevert. Probeer uit te zoeken of er tools waren die jouw werknemer miste voor het optimaal uitvoeren van de werkzaamheden. Dit helpt je erachter te komen welke investeringen je dient te doen om je bedrijf nog efficiënter te maken.

  1. Zou je je vrienden aanbevelen bij onze organisatie te komen werken?

Deze vraag is absoluut het stellen waard. Ondanks het aanstaande vertrek kan de werknemer je toch een goede en betrouwbare werkgever vinden. En als er volgens hem of haar een goede werksfeer hangt en er veel mogelijkheden zijn om jezelf te ontplooien, is de kans groot dat de werknemer je bedrijf aanbeveelt bij vrienden of kennissen.