Hoe voorkom je een burn-out?

25 augustus 16

Iedereen heeft last van spanning of stress. Door te ontspannen, is je lichaam en geest weer in balans. Als de stress echter aan blijft houden, en ontspannen niet meer helpt, kun je klachten krijgen. Stressklachten zijn vervelend, maar zijn ook een belangrijk signaal dat je teveel hooi op je vork neemt.

Waar moet je op letten?

Als je last hebt van aanhoudende stress en je ervaart klachten, neem deze signalen dan serieus. Zo voorkom je een mogelijke burn-out. Herken je (een van) onderstaande signalen van ongezonde stress? Dan is het belangrijk om er iets aan te doen.

  • Lichamelijke signalen
    Je kunt veranderingen krijgen in het bloedvatenstelsel en het hart, de ademhaling, de spieren en het maagdarmstelsel. Ook kun je vatbaarder worden voor verkoudheid, griep en andere ziekteverschijnselen.
  • Psychische signalen
    Je stemming slaat om; je bent bijvoorbeeld prikkelbaar en cynisch.
  • Gedragssignalen
    Ongezonde stress kan ook veranderingen in je gedrag veroorzaken. Dit komt vaak door de aanwezige lichamelijke, psychische en gedachtensignalen. Zo kunnen prikkelbaarheid en cynisme leiden tot conflicten. Lusteloosheid en somberheid kunnen leiden tot terugtrekken uit sociale contacten.
  • Gedachtensignalen
    Bij ongezonde stress ontstaat vaak een negatief gedachtenpatroon. Deze negatieve gedachten kunnen zich richten op anderen, maar zijn vaak ook gericht op jezelf en op je eigen (verminderde) kwaliteiten.

Oorzaken van een burn out:

Van hard werken krijg je in principe geen burn-out. Die krijg je van een slechte baas, een onveilige sfeer en een te groot gevoel van verantwoordelijkheid. Drukte is niet erg, maar verkeerde drukte wel. Hieronder staan enkele oorzaken van een burn-out opgesomd:

  1. Spanningen
    Vervelende collega’s, reorganisaties, conflicten, slechte leidinggevenden. Dat alles leidt tot:
  2. Een onveilig gevoel 
    Het idee dat je elk moment kunt worden ontslagen, of verplaatst en dat jouw positie er niet ect toe doet. Dat er hogere krachten werkzaam zijn die voor gaan.
  3. Overdreven verantwoordelijkheidsgevoel
    Natuurlijk is loyaliteit goed. Maar als je het gaat overdrijven, kom je in de problemen. Je gaat je afzetten tegen mensen (vaak leidinggevenden) die in jouw ogen niet loyaal zijn. Je kunt het werk niet meer loslaten en blijft maar doorgaan en doorgaan, totdat je er bij neervalt.
  4. Perfectionisme
    Dat je iets zo goed wilt doen, en dat je ook wel voelt dat de omstandigheden dat niet toelaten, dat je als het ware verlamt en alles juist minder goed gaat uitvoeren of helemaal niet meer omdat het nu eenmaal toch niet op jouw — perfecte — manier kan. Dan voel je het tussen je vingers door glippen.
  5. Te weinig zelfwerkzaamheid
    Als je dingen niet op jouw eigen manier kan doen, maar op de manier die de traditie voorschrijft, of gewoon een slechte leidinggevende heeft verzonnen, dan raak je heel snel gefrustreerd. Als je dan ook nog eens niet de ruimte krijgt om het zelf vorm te geven, voel je je net een marionet in een slechte voorstelling.
  6. Een geïsoleerde positie
    Als je niet op een duidelijke manier met je collega’s of medewerkers kunt communiceren dan zul je je steeds meer in je stulp terugtrekken en gaan piekeren. Je collega’s zullen zich daarop ook steeds meer van je verwijderen: je raakt besmet als iemand waar iets mee is – en als de organisatie toch al onveilig is, worden mensen daar bang van.

Wil je weten of je gezonde of ongezonde stress hebt? Test jezelf met de stresstest van Fonds Psychische gezondheid